Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Workshop: Aktivt hopp

27 mars, 2023 08:30 - 12:30

För att åstadkomma beteendeförändringar behöver vi beröras. Genom att arbeta med kulturella uttryck och kreativa processer kan vi skapa handlingsförmåga och aktivt hopp. Hållbar Utveckling Skåne och Cradlenet Syd bjuder därför tillsammans med KlimatAkademin in till workshopen ”Aktivt hopp” med hjälp av metoden Carbon Ruins.

Workshopen syftar till att öka förståelsen för klimatförändringarnas djup och komplexitet och samtidigt ge er deltagare verktyg för att hantera de tillsynes oöverskådliga utmaningarna som omställningen innebär. Efter avslutad workshop har du som deltagare formulerat insikter och drivkrafter som ger kraft åt din organisations omställningsarbete såväl som lärt dig en metod att ta dig an utmaningar generellt i din verksamhet.

Workshopens upplägg

Deltagarna har med sig varsitt föremål, antingen ur sin egen vardag eller sin yrkesroll, som på något kan sätt kan kopplas till fossilsamhället. I tre steg sätter vi sedan fantasin och kreativiteten i rörelse och öppnar upp visionen och möjligheten av en framtid där klimatförändringarna har övervunnits. Block ett består av en snabb övning som syftar till att återupptäcka fantasins kraft inför nästa steg i processen. I block två förflyttar vi oss till år 2053 och utställningen Carbon Ruins som producerats för att beskriva hur Sverige lyckades med sina målsättningar att uppfylla Parisavtalet och bli helt koldioxidneutralt. I block tre formulerar vi egna omställningsberättelser. Inga särskilda förkunskaper krävs.

Anmälan

Sista anmälningsdag 17 mars och vi har ett begränsat antal platser så ångrar du dig eller inte kan komma så är det viktigt att du meddelar detta. Workshopen är kostnadsfri för deltagare men oanmäld frånvaro kommer debiteras med 200 kr. Vid frågor, kontakta marja.bostrom@hutskane.se

Om Carbon Ruins

Metoden Carbon Ruins vilar på att vi som människor behöver öva upp vår färdighet i att göra omställning och att en stor del av detta görande handlar om att kunna se sig själv, sin grupp, sin organisation eller företag vara en drivande del av omställningen. Carbon Ruins använder sig bland annat av tillbakablickande, s.k ”backcasting” och scenariobyggande. Metoden har tagits fram av ett tvärdisciplinärt forskarteam på Lunds Tekniska högskola och statsvetenskapliga institutionen vid Lunds universitet. Processmetoden har sedan vidareutvecklats i samarbete med KlimatAkademin.

Om Mats Söderlund

Workshopen kommer ledas av Mats Söderlund. Mats är författare med ett tjugotal titlar i bagaget. Han har samhällsvetenskaplig bakgrund som socionom och är utbildad vid Berghs i strategisk ledning av kommunikativa projekt. Söderlund skriver och föreläser om poesi, kulturpolitik, hållbarhets- och klimatfrågor. Aktuell just nu med essä- och reportageboken ”Härlig är jorden, om fjällen, vädret och allt det som ännu inte gått förlorat.” Läs en recension av boken här.

Details

Date:
27 mars, 2023
Time:
08:30 - 12:30
Event Category:
Event Tags:
,
Website:
https://simplesignup.se/event/201846#

Organizers

Hållbar Utveckling Skåne
Cradlenet Syd

Venue

Hållbar Utveckling Skåne
Ledebursgatan 5
Malmö, 21215 Sweden
+ Google Map