Mer lokal mat i de offentliga köken!

För att öka självförsörjningsgraden och minska transporterna i Skåne behöver kommuners inköp av lokalt producerad mat öka. Detta gör man genom att utveckla dialogen och etablera långtgående samarbeten med lokala producenter. Lokala nätverk av producenter med tillhörande logistiklösningar skräddarsys mot kommuners behov. För att lyckas är det därför essentiellt att köken finner och kommunicerar sina behov.

I projektet Goda lokala livsmedelssamarbeten ökar vi förutsättningar för lokala producenter att komma in på den offentliga marknaden. En del i arbetet är att bygga upp denna sida så ni, när den lanseras i feb 2024, kan hitta verktyg, tips och goda exempel för att lyckas. Redan nu kan du höra vad kommunpersoner och producenter har att säga i vår introduktionsfilm.

Exempelsamling redan lanserad!

Är du nyfiken på ett av projektets resultat redan nu? Här hittar du vår exempelsamling med goda initiativ och arbetssätt från kommuner runt om i Sverige.

Projektinformation

Projektet har 20 deltagande kommuner, uppdelat i pilotkommuner och följarkommuner. Pilotkommunerna får stöd för att genomföra upphandlingar som bjuder in lokala matproducenter. Följarkommuner deltar i kunskapshöjande träffar och får ökad kompetens kring vad som måste genomföras för att bjuda in lokala matproducenter.

Producenter i projektet visas också på nyttan av att samarbeta för att öka användandet av felfria insatsvaror, andrasortering samt restflöden. 

Pilotkommuner: Helsingborg, Malmö Trelleborg och Ängelholm.

Följarkommuner: Bromölla, Båstad, Hässleholm, Hörby, Höör, Kristianstad, Landskrona, Lomma, Lund, Osby, Sjöbo, Svalöv, Svedala, Tomelilla, Ystad och Östra Göinge.

Projekttid: sep 2022–feb 2024.
Projektledare: Marja Boström
Projektpartners: En God Granne och Region Skåne
Finansiärer: Vinnova och Region Skåne

Vill veta mer? Kontakta: marja.bostrom@hutskane.se