Goda lokala livsmedelssamarbeten

Syfte och mål

För att öka självförsörjningsgraden och minska transporterna i Skåne behöver kommuners inköp av lokalt producerad mat öka. Detta gör man genom att utveckla dialogen och etablera långtgående samarbeten med lokala producenter. Lokala nätverk av producenter med tillhörande logistiklösningar skräddarsys mot kommuners behov. För att lyckas är det därför essentiellt att köken finner och kommunicerar sina behov.

Din metodguide

Vi skapar just nu, inom projektet Goda Lokala Livsmedelssamarbeten, två guider för att hjälpa till i processen. Den ena vägleder kommuner i hur de ska jobba för att kunna upphandla mera lokala livsmedel. Den andra vägleder lokala leverantörer i hur de ska föra dialog med kommuner för att underlätta att de blir upphandlade. Nedan kan du följa uppbyggnaden av den första guiden.

Kommuners guide för att öka lokala livsmedelsinköp

Få med hela verksamheten

Man behöver förståelse och stöd från alla: t ex kockar, måltidschefer, näringslivsansvariga, upphandlare och politiker
Läs om hur just du i din roll kan göra skillnad för om ni lyckas upphandla lokal mat
Klicka här

Smakupplevelsen

För att lyckas så måste de som ska serveras tycka om det lokala livsmedlet
Här är några recept innehållande livsmedel som du till exempel kan hitta i Skåne.
Klicka här

Nya arbetssätt i köken

För att kunna använda lokala livsmedel kan du behöva ändra sättet att arbeta
Här är några nya arbetssätt som köken har börjat använda för att anpassa sig till lokala livsmedel
Klicka här

Dialog med marknaden

För att få lokala producenter att våga ta kommunen som kund så behövs dialog
Här är några exempel på hur en sådan dialog kan ske
Klicka här

Bygg ett leverantörs-nätverk

För att kunna handla upp lokal mat över en längre tid krävs att man bygger upp ett nätverk
Här är några exempel på hur leverantörsnätverk kan se ut
Klicka här

Upphandling

För att bjuda in lokala leverantörer kan nya upphandlingsförfaranden och formuleringar behövas
Här är hittar du exempel på upphandlingsförfaranden och kravformuleringar som bjuder in lokala leverantörer
Klicka här

Man behöver förståelse och stöd från alla. Läs om hur just du i din roll kan göra skillnad för om ni lyckas upphandla lokal mat

Kunder: Läs mer här

Kockar:  

Måltidschefer: 

Näringslivsansvariga:

Upphandlare: 

Politiker:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Dragspelsinnehåll
Dragspelsinnehåll
Dragspelsinnehåll
Dragspelsinnehåll

Projektinformation

Projektet har 20 deltagande kommuner, uppdelat i pilotkommuner och följarkommuner. Pilotkommunerna får stöd för att genomföra upphandlingar som bjuder in lokala matproducenter. Följarkommuner deltar i kunskapshöjande träffar och får ökad kompetens kring vad som måste genomföras för att bjuda in lokala matproducenter.

Producenter i projektet visas också på nyttan av att samarbeta för att öka användandet av felfria insatsvaror, andrasortering samt restflöden. 

Pilotkommuner: Helsingborg, Malmö och Ängelholm.

Följarkommuner: Bromölla, Båstad, Hässleholm, Hörby, Höör, Kristianstad, Landskrona, Lomma, Lund, Osby, Sjöbo, Svalöv, Svedala, Tomelilla, Trelleborg, Ystad och Östra Göinge.

Projekttid: sep 2022–feb 2024.
Projektledare: Marja Boström
Projektpartners: En God Granne och Region Skåne
Finansiärer: Vinnova och Region Skåne

Vill veta mer? Kontakta: marja.bostrom@hutskane.se