För att öka självförsörjningsgraden och minska transporterna i Skåne behöver kommuners inköp av lokalt producerad mat öka. Detta gör man genom att utveckla dialogen och etablera långtgående samarbeten med lokala producenter. Lokala nätverk av producenter med tillhörande logistiklösningar skräddarsys mot kommuners behov. För att lyckas är det därför essentiellt att köken finner och kommunicerar sina behov.
Din metodguide
Vi skapar just nu, inom projektet Goda Lokala Livsmedelssamarbeten, två guider för att hjälpa till i processen. Den ena vägleder kommuner i hur de ska jobba för att kunna upphandla mera lokala livsmedel. Den andra vägleder lokala leverantörer i hur de ska föra dialog med kommuner för att underlätta att de blir upphandlade. Nedan kan du följa uppbyggnaden av den första guiden.
Projektet har 20 deltagande kommuner, uppdelat i pilotkommuner och följarkommuner. Pilotkommunerna får stöd för att genomföra upphandlingar som bjuder in lokala matproducenter. Följarkommuner deltar i kunskapshöjande träffar och får ökad kompetens kring vad som måste genomföras för att bjuda in lokala matproducenter.
Producenter i projektet visas också på nyttan av att samarbeta för att öka användandet av felfria insatsvaror, andrasortering samt restflöden.
Pilotkommuner: Helsingborg, Malmö och Ängelholm.
Följarkommuner: Bromölla, Båstad, Hässleholm, Hörby, Höör, Kristianstad, Landskrona, Lomma, Lund, Osby, Sjöbo, Svalöv, Svedala, Tomelilla, Trelleborg, Ystad och Östra Göinge.
Projekttid: sep 2022–feb 2024. Projektledare: Marja Boström Projektpartners: En God Granne och Region Skåne Finansiärer: Vinnova och Region Skåne