Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Webbinarium – hur kan offentlig sektor stärka svensk livsmedelsproduktion?

9 februari 09:00 - 12:00

Välkommen till Goda Lokala Livsmedelssamarbetens slutkonferens!

Pandemier och pågående krig har visat på vikten av att Sverige måste stödja inhemsk livsmedelsproduktion om vi ska klara matförsörjning i krislägen. Svensk livsmedelsproduktion har också hård konkurrens från den internationella marknaden. Här har offentlig sektor en roll att spela som betydande kund. Men hur gör man för att lokala producenter ska få upp ögonen för offentlig sektor som kund? Hindrar inte lagen om offentlig upphandling att premiera nationella leverantörer? Och kan man ha samma arbetssätt i organisationen om man ska lyckas?

Projektet Goda Lokala Livsmedelssamarbeten, finansierat av Vinnova och Region Skåne, har i samskapande med som mest 20 kommuner i Skåne utvecklat En God Granne-metoden. Teambildning, dialoger och samskapande, inte bara inom och mellan kommuner utan också mellan kommuner och producenter är nyckeln. Under projektets digitala slutkonferens kommer vi berätta om metoden, ge goda exempel från arbeten i kommunerna och visa var ni hittar verktyg om också ni vill arbeta på liknande framgångsrika sätt. Dessutom kommer regionala och nationella myndigheter och organisationer bredda våra vyer.

Agenda för dagen

  • 09:00 Välkomna
  • 09:05 Varför lokal mat? – Nationella och regionala organisationer sätter förutsättningarna
  • 09:20 Goda Lokala Livsmedelssamarbeten och En God Granne-metoden
  • 09:50 Paus
  • 10:00 Att sätta vision, mål och teamet kräver arbete – David Thorstensson, Ängelholms kommun
  • 10:15 Att lyfta ut en del av livsmedelsupphandlingen för att få in lokala producenter – Lucas Björk, Malmö stad
  • 10:30 Flexibilitet i arbetet i köken skapar möjligheter – Louise Larsson, Malmö stad
  • 10:45 Proteinskifte i dialog med aktörer i livsmedelskedjan – Mónika Rull Lundin, Helsingborgs stad
  • 11:00 Paus
  • 11:10 Tre take-aways från projektet
  • 11:25 Här hittar ni Goda Lokala Livsmedelssamarbeten
  • 11:35 Vad är på gång inom livsmedelsområdet nu?
  • 11:55 Avslutning
Vem riktar vi oss till: Kommuntjänstepersoner så som måltidspersonal, upphandlare, hållbarhetsstratger, näringslivsansvariga samt alla producenter, leverantörer och grossister i livsmedelskedjan

Gå till utsändningen genom att klicka här

Tid: 9 feb, 09.00–12:00 digitalt i Teams
Kostnad: Kostnadsfritt
Har ni frågor så kontakta marja.bostrom@hutskane.se

Details

Date:
9 februari
Time:
09:00 - 12:00
Event Category:
Event Tags:
, , , ,

Venue

Digitalt på Teams

Organizer

Hållbar Utveckling Skåne
Email
sonia.denkiewicz@hutskane.se
View Organizer Website