Odling med biokol på Ärtholmen

Under odlingssäsongen 2025 genomför Hållbar Utveckling Skåne ett odlingsförsök med biokol i samarbete med Ärtholmens koloniförening och Malmö stad. Projektet är en del av det EU-finansierade initiativet Power Bio, som syftar till att öka kunskapen om hur biologiska restprodukter kan användas på ett cirkulärt och klimatpositivt sätt.

Projektet undersöker hur olika mängder biokol påverkar odling av tre snabbväxande grönsaker: morot, squash och kålrabbi i småskalig odling. Fyra varianter av odlingsbäddar anläggs: utan biokol samt med 1 %, 5 % och 10 % biokol. Biokolet, som är certifierat biokol från Skånefrö, laddas med ekologisk gödsel innan det blandas i jorden.

Odlingarna anläggs dels på en offentlig yta på Ärtholmen, dels på två kolonilotter med likvärdiga ljusförhållanden. Alla odlingsbäddar dokumenteras under säsongen med foton, växtbeskrivningar, skördevikter och jordprover (pH och NPK-värden). Syftet är att se hur biokol påverkar skörd, jordhälsa och växtutveckling – men också att sprida kunskap om denna metod till hobbyodlare och stadsodlare i Malmö.

Ärtholmen är en viktig del av Malmös gröna infrastruktur, och föreningen arbetar aktivt för en hållbar koloniverksamhet. Under 2025 kommer koloniföreningen även att bli miljödiplomerad via Koloniträdgårdsförbundet. Vi samverkar även med Botildenborg i den här satsningen då de kommer göra likartade odlingstester åt Malmö stad.

Vill du veta mer eller delta?

Alla som vistas på koloniområdet är välkomna att följa projektet på plats. Har du frågor eller vill engagera dig – kontakta Helena Thelander.

Varför biokol?

Biokol är ett stabilt, kolrikt material som framställs genom pyrolys – en syrefattig förbränning av biomassa, exempelvis grenar, löv eller matrester. Det fungerar som en ”svamp” i jorden och förbättrar jordens struktur, vattenhållande förmåga och näringsbalans. Dessutom binder biokol kol i marken under lång tid, vilket gör det till ett kraftfullt verktyg i klimatarbetet.

I Malmö används biokol redan i exempelvis skelettjordar för träd i stadsmiljö. Genom det här projektet får även privatpersoner prova tekniken och dra nytta av dess fördelar i sin egen odling. Det är viktigt att biokolen är certifierad så att det är säkert att den tillverkats på ett korrekt sätt och att den inte innehåller farliga ämnen. 

Vill du lära dig mer om biokol så kan du läsa här: https://biokol.org/
och https://biokolsverige.org/

Projektinformation

Genomförandetid: april 2025 – oktober 2025
Ansvariga för aktiviteten: Hållbar Utveckling Skåne
Partners i aktiviteten: Ärtholmens koloniförening, Botildenborg och Malmö stad.
Finansiär: Aktiviteten är en del av det EU-finansierade Interreg ÖKS-projektet Power Bio, där bland andra Malmö stad, Sustainable Business Hub, avfallsbolag och akademi i Sverige och Danmark samarbetar för att utveckla hållbara lösningar för att ta tillvara på kommunala biomassor från svenska och danska kommuner.

Projektledare:
Helena Thelander

helena.thelander@hutskane.se 
tel: 070-893 11 03