Intresset för tångodling i nordiska vatten ökar stadigt, både för hållbar livsmedelsproduktion och industriell extraktion av bioaktiva ämnen, men också för dess positiva miljöeffekter såsom ökad biodiversitet och näringsupptag. På det här webbinariet får du ta del av hur tång och alger kan användas inom jordbruket, för att minska erosion på stränder, inom livsmedelsproduktion och som byggnadsmaterial. Exemplen kommer från vildfångad tång, odlad tång i havet och landodlad tång och från både väst- och östkusten med sina olika förutsättningar.
Daniela Glück, Doktorand och partner i projektet ECONUT, Rostocks Universitet berättar om strandtång, en naturlig ansamling av makroalger, sjögräs och annat organiskt material på stränder, som ofta ses som avfall som stör turismen och medför höga kostnader för bortforsling. Men strandtång spelar en viktig roll i kustekosystem genom att tillföra näringsämnen och stabilisera sediment. I ECONUT-projektet undersöks vi om strandtång kan återanvändas som ett hållbart substrat för kustvegetation eller inom jordbruket. Detta testas i tre pilotfall där särskilt regionala skillnader och den artspecifika sammansättningen av strandtången beaktas. Med klimatförändringarna som ökar trycket på kustområden kan återanvändning av strandtång som substrat förbättra näringscykeln och bidra till en hållbar lösning för kustförvaltning. (Denna del hålls på engelska, övriga på svenska)
Mats Larsson, senior affärsutvecklare på GET Institute, kommer att berätta om möjligheterna att utveckla produkter baserat på komposterad tång och de möjligheter som finns att marknadsföra och sälja sådana produkter, utifrån resultat i ECONUT. Han kommer också att diskutera möjligheterna att använda tång för att bygga sanddyner som skydd mot vågor.
Josefine Larsson, forsknings och innovationskoordinator på Marint centrum i Simrishamn delar sina erfarenheter från projektet Tångkusten, som syftar till att utveckla en hållbar tångindustri i Skåne. Vi får också höra om det internationella nätverket Cool Blue Future, som syftar till att främja regenerativ havsodling och skapa fler initiativ inom området och om det internationella projektet FunSea, som fokuserar på att förbättra näringsvärde, säkerhet och funktionella egenskaper hos odlade bruna och gröna alger som livsmedelsingredienser, samt att utveckla innovativa produkter för den europeiska marknaden och nyttja sidoströmmar från tångproduktionen.
Isac Andersson, VD på XOMA AB berättar hur de omdefinierar landbaserad odling av makroalger med spetsteknologi och ett engagemang för hållbarhet. Deras avancerade, modulära CLAS-teknologi optimerar tillväxtförhållandena för näringsrika alger och betjänar industrier som livsmedel, kosmetika och läkemedel.
Fredrik Gröndahl, docent på KTH, kommer berätta om utveckling av svensk tångodling och dess användningsområden. Den första svenska tång-odlingen i Sverige etablerades 2014 inom det Formas-finansierade ”Seafarm projektet” som Fredrik var projektledare för. Sedan dess har mängder med projekt kring användning av tång genomförts både nationellt och internationellt. År 2016 var Fredrik en av sex grundare av nordens största tång-företag ”Nordic Seafarm” och idag har intresset för svensk tång exploderat och en ny hållbar tång-industri börjar växa fram i Sverige.
Janna Naser, VD på Alga Insulation, berättar om hur de utvecklar ett miljövänligt och hållbart isoleringsmaterial av tång.
Välkommen att lära dig mer om tångens potential och hur vi kan använda den på ett hållbart sätt!
Webbinariet som anordnas av projektet ECONUT är digitalt och kostnadsfritt men kräver anmälan