Mjölk är en viktig del av den svenska livsmedelsproduktionen, och offentlig sektor köper mejeriprodukter för 1 miljard om året. Samtidigt måste jordbrukets utsläpp minska, och exempelvis Region Skåne har mål om att minska utsläppen från en genomsnittlig måltid till 0,5 kg CO2e. Djurens fodersmältning står för nästan hälften av jordbrukets utsläpp och här kan val av foder och fodertillskott spela en mycket viktig roll. Något som både producent och inköpare kan påverka.
Seminariet riktar sig både till dig som vill ställa hållbarhetskrav på dina livsmedelsleverantörer, till dig som miljöintresserad lantbrukare och till dig som jobbar strategiskt med klimat- och miljöfrågor.
Frågor som avhandlas är t.ex.:
-Hur kan val av foder och tillskott påverka djurens hälsa och utsläpp? För- och nackdelar?
-Vilka stöd finns tillgängliga för lantbrukarna, för att t.ex. räkna på miljöpåverkan och ekonomi?
-Vad är viktigt att känna till som inköpare och miljösamordnare?
Vid frågor kontakta Marja Boström, marja.bostrom@hutskane.se
Välkommen!